Agora Açıkhava Müzesi
Agora Açıkhava Müzesi

Agora Açıkhava Müzesi

İzmir’in en önemli açıkhava müzesi olarak bilinen Agora Açıkhava Müzesi, Tepekule ve Kadifekale ile birlikte en önemli üç ören yerinden biridir. Namazgah semtinde bulunan ve Roma döneminde mermer döşeli büyükçe bir avlu çevresinde, sütun ve kemerler üzerine çok katlı olarak inşa edilmiş bir yapı topluluğudur. Üç katı ile dünyadaki tek örnektir. Ayrıca Roma’daki Traianus’tan sonra dünyada ki en büyük bazilika buradadır. Sözcük anlamı “Pazar Yeri” olan Agora, ticari bir alan ve politik toplantılar ya da halk mahkemelerinin de yapıldığı devlete ait bir alandır.

Adres:

Adres: Yeni, Tarik Sari Sokağı No:16, 35240 Konak/İzmir

Agora’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak düzenleme çalışmaları içinde, yeni kazı çalışmaları sürmektedir. Bu proje ile Agora’nın Kemeraltı Çarşısı, Basmane’deki oteller, Kültürpark ve Antik Tiyatro ile Kadifekale bağlantısının yapılması planlanmıştır. Agora’nın Antik dönemindeki yerinin belirlenmesinde en önemli etken hiç kuşkusuz bol suya sahip bir alan olmaktadır. Batı Portik’te (Stao) görülen büyük sarnıçlar ile çeşitli kanalizasyon parçaları bunun kanıtıdır. Öte yandan yapının kuzey yönünde, Bazilika girişinde bulunan kaynak suyunun, ilk çağdan bu yana akmakta olduğu düşünülmektedir. Ancak bu suyun içilmemesi önerilmektedir. Agora’nın Batı Kapısı kemeri üzerinde İmparator Marcus Aurelius’un karısı Faustina’nın kabartma portresini görebilirsiniz. Agora’daki en önemli buluntulardan bir kısmı; Roma dönemi dükkanlarına ait olan bölümlerin duvarlarında beyaz sıva üzerine çizilmiş “grafiti”lerdir. Çok değerli olan bu çizimler, portatif çatı ve brandalar ile korumaya alınmıştır.

Agora Açıkhava Müzesi Son kazılarda dönemin şehir meclisi toplantılarının yapıldığı Bouleterion ile dört katlı ilginç bir yapıya sahiptir. İçinde yer alan büyük hamam ve oldukça geniş bir alana sahip mozaikler de gün ışığına çıkarılmıştır. Agora’yı gezerken, bir zamanlar Liman Kale’de bulunduğu var sayılan Latin armalı mermerler ile son derece önemli işçilikle yapılmış Osmanlı mezar taşlarını birlikte görebilirsiniz. Agora’nın önemli bölümü henüz toprak altındadır ve güney yönündeki park, okul ve Osmanlı dönemi Namazgah Hamamı’nın bulunduğu yapı grupları da Agora’nın üzerinde.

Agorayı gezerken uyarı yazılarına dikkat etmelisiniz. Kemer ve tonozların olduğu bölümlerde ve merdivenlerde dikkatli olmasınız. Kazıların sürdüğü bölümlere ziyaretçiler alınmamaktadır.

Agora Açıkhava Müzesi yol tarifi

Ayrıca Kontrol Et

İzmirliler 100. Yıl Anı Evi için sandıkları açtı

İzmirliler 100. Yıl Anı Evi için sandıkları açtı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına kente kazandıracağı anı evi …