İzmir Büyükşehir Belediyesi haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir ilinde belediye hizmetleri veren resmi devlet kuruludur. Merkezi yeri Konak Meydanı’nda bulunmaktadır. Şu anki mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer’dir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi

Osmanlı Arşivlerinde bulunan belgeye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi 25 Kasım 1867 yılında resmî olarak kurulmuş, 1868 yılından itibaren resmen çalışmaya başlamıştır. Belediyenin ilk başkanı Yenişehirli Ahmet Efendi(Evliyazade Hacı Mehmet Efendi)’dir.

Adres:

Konak, Cumhuriyet Blv No:1, 35250 Konak/İzmir

Telefon:

(0232) 293 12 00

Kuruluş tarihi:

25 Kasım 1867

Yan kuruluşları:

ESHOT, İZDENİZ, İzulaş, İzmir Büyükşehir Belediyespor

Daha fazla göster

İzmir Belediyesi’nin kurumsal bir yapıya kavuşması Eşref Paşa döneminde yaşanmıştır. Bu dönemde; denetimler artırılırken, sağlık, temizlik, altyapı gibi hizmetlerde gelişmeler kaydedilmiştir. Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir Yangının yarattığı tahribatın üzerine ekonomik sorunlar, aşırı göç ve altyapı hizmetlerini yaygınlaştırma sorunlarıyla karşılaşmıştır. Bu sorunların telafi edebilmek amacıyla Kültür park ve 9 Eylül Panayırlarının kurularak şehre ekonomik canlılık gelmiştir.

İzmir Belediyesi 1984 yılında çıkan yasa sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak değişmiştir. 2012 yılında 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası’yla İzmir Büyükşehir Belediyesi il genelindeki 30 ilçeye hizmet vermeye başlamıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesine Bağlı İlçeler

6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen 5747 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Bayraklı ve Karabağlar ilçeleri kurulup İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmıştır. Ayrıca 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre ilin bütün sınırları İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçeleri

  1. Aliağa
  2. Balçova
  3. Bayındır
  4. Bayraklı
  5. Bergama
  6. Beydağ
  7. Bornova
  8. Buca
  9. Çeşme
  10. Çiğli
  11. Dikili
  12. Foça
  13. Gaziemir
  14. Güzelbahçe
  15. Karabağlar
  16. Karaburun
  17. Karşıyaka
  18. Kemalpaşa
  19. Kınık
  20. Kiraz
  21. Konak
  22. Menderes
  23. Menemen
  24. Narlıdere
  25. Ödemiş
  26. Seferihisar
  27. Selçuk
  28. Tire
  29. Torbalı
  30. Urla

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı hizmet veren belediye şirketleri

İZFAŞ – İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş.
EGE ŞEHİR PLANLAMA A.Ş.
İZDENİZ A.Ş.
İzmir Metro A.Ş.
İZBELCOM A.Ş.
ÜNİBEL A.Ş.
İZELMAN A.Ş.
İZULAŞ A.Ş.
İZBETON A.Ş.
GRAND PLAZA GIDA TURİZM A.Ş.
İZENERJİ A.Ş.

Uluslararası ilişkiler

Uluslararası etkinliklerin geliştirilmesi ve böylelikle İzmir’in uluslararası bir kent haline gelmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi birçok uluslararası kuruluşa üye olmuştur. Bunlar arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Balkan Kentleri Ağı (BALCINET), Avrupa Kentler Birliği (EUROCITIES), Akdeniz Kentleri Birliği (MEDCITIES), Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) ve İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlıklı Kentler Birliği ve Hareketli Kentler Ağı (CFM) bulunmaktadır.

Uluslararası organizasyonlar

“Fuarlar, Kongreler, Festivaller Kenti” olma yolunda hızla ilerleyen İzmir, ulusal ve uluslararası birçok fuar organizasyonu düzenlemektedir. “İzmir Enternasyonal Fuarı” ile kent, 1931 yılından bu yana süren güçlü bir fuarcılık geleneğine sahiptir.

Gerçekleştirilen ve desteklenen 35 dolayında ihtisas fuarı arasında “Mermer ve Doğaltaş Teknolojileri Fuarı”, İtalya-Verona’dan sonra alanında dünyanın ikinci büyük sektör fuarıdır. İzmir “If Wedding Fashion” da, sadece birkaç yıl içinde Avrupa’nın alanında en önemli üç fuarından biri olmuştur.

İzmir’de organize edilen diğer ihtisas fuarları arasında; ayakkabı, aksesuar, mücevher, saat, gelin-damat, seracılık ve peyzaj, eğitim, kitap, plastik ve ambalaj fuarı, elektrik, elektronik, şarap-zeytin-zeytinyağı ve alkollü içecekler, yenilenebilir enerji, yapı, otomobil ve hafif ticari araçlar, turizm fuarı ve hediyelik eşya fuarı bulunmaktadır.

İzmir, 1971 Akdeniz Oyunları ve UNIVERSIADE 2005 İZMİR (Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları) organizasyonları ile, uluslararası büyük organizasyon gerçekleştirebilme yeteneğini kanıtlamış bir kenttir.

Bu iki büyük organizasyon dışında İzmir, pek çok uluslararası spor organizasyonuna da ev sahipliği yapmıştır. Avrupa Eskrim Şampiyonası, Avrupa 20 Yaş altı Erkekler Basketbol Şampiyonası, 7. Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası, 1. Dünya İşitme Engelliler Atletizm Şampiyonası ve 2009 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası ile kentin organizasyon deneyimi güçlenmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kardeş kentleri

Kardeş kent, kentlerin yerel yönetimleri aracılığıyla yabancı ülke kentleri ile kurdukları resmî dostane ilişkiyi ifade etmektedir. Belediye Meclisince alınan karar ile kurulan kardeş kent ilişkisi, içerisinde bulunduğumuz globalleşme sürecinde uluslararası gelişmeler açısından oldukça önemli bir olguyu ifade etmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi; kurduğu kardeş kent ilişkileri ile sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, sağlık, ticaret, turizm, yerel yönetim hizmetleri ve spor gibi konularla tarafları ilgilendiren diğer alanlarda, iki kentin ilgili birimleri arasında iletişim ve koordinasyonu sağlayarak bilgi/deneyim alışverişi ve işbirliğinin geliştirilmesini amaçlamıştır. Sonuç olarak, iki şehir arasında karşılıklı anlayış, dostluk ve barışın güçlendirilmesi amacıyla; tarihi, kültürel, sosyal ve coğrafi açıdan İzmir ile benzerlikleri olan birçok yabancı şehir ile kardeş kent antlaşmaları imzalanmıştır.

İzmir’in toplam 31 tane kardeş kenti bulunmaktadır.

Azerbaycan Bakü, Azerbaycan (1985’ten beri)
Çek Cumhuriyeti Pilsen, Çek Cumhuriyeti (1987’den beri)
Çin Tianjin, Çin (1990’dan beri)
Danimarka Odense, Danimarka (1991’den beri)
Amerika Birleşik Devletleri Tampa, Amerika Birleşik Devletleri (1992’den beri)
Özbekistan Buhara, Özbekistan (1992’den beri)
Türkmenistan Türkmenabat, Türkmenistan (1993’ten beri)
Almanya Bremen, Almanya (1993’ten beri)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (1994’ten beri)
Kırgızistan Bişkek, Kırgızistan (1994’ten beri)
Arnavutluk Avlonya, Arnavutluk (1994’ten beri)
Romanya Köstence, Romanya (1995’ten beri)
Küba Havana, Küba (1995’ten beri)
Bosna-Hersek Mostar, Bosna-Hersek (1996’dan beri)
Mısır İskenderiye, Mısır (1996’dan beri)
Moldova Bălţi, Moldova (1996’dan beri)
Endonezya Surabaya, Endonezya (1996’dan beri)
İsrail Tel Aviv, İsrail (1996’dan beri)
Lübnan Trablus, Lübnan (1996’dan beri)
Şili Viña del Mar, Şili (1996’dan beri)
Hırvatistan Split, Hırvatistan (1996’dan beri)
Hindistan Mumbai, Hindistan (1997’den beri)
Slovakya Zilina, Slovakya (1997’den beri)
Ukrayna Simferopol, Ukrayna (1998’den beri)
Polonya Wroclaw, Polonya (1999’dan beri)
Tunus Sus, Tunus (2002’den beri)
Kazakistan Çimkent, Kazakistan (2004’ten beri)
Amerika Birleşik Devletleri Long Beach, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri (2004’ten beri)
İtalya Ancona, İtalya (2005’ten beri)
Rusya Volgograd, Rusya (2006’dan beri)
Bulgaristan Kırcaali, Bulgaristan (2008’den beri)

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yol tarifi