Acil Tıp Uzmanı
Acil Tıp Uzmanı Nedir?

Acil Tıp Uzmanı

Acil Tıp Uzmanı Nedir?

Sağlık alnında faaliyet gösteren bir iş dalı olarak çok karşılaştığımız Acil tıp uzmanının ne olduğunun anlaşılması için acil tıbbın ne olduğuna bakmak gerekir. Acil tıp; adından da anlaşılacağı üzere acil olarak bakım ihtiyacı duyulan hastaların, henüz hastalık tanısı koyulmamış yaralanmalarla beraber akut hastalıkların tanısının yapıldığı ve acil bakım hizmetlerinin sağlandığı uzmanlık alanı olarak tarif edilebilir.

Acil tıp uzmanı ise; üniversitelerin tıp fakültelerinde başarıyla mezun olduktan sonra ilgili dalda uzmanlığını yerine getirmiş olan ve Acil Serviste uzman olarak atanan doktor olarak tanımlanır. Burada bir çok görevi olan acil tıp uzmanının bazı görevleri; hasta bakımı ve muayenesinde, acil servis çalışma düzeninin planlanmasının ve olabildiğince düzgün işletilmesinin sağlanmasında, pratisyen hekimlerin ve acil tıp asistanlarının ve diğer acil servis çalışanlarının eğitimlerinde, adli ve idari denilebilecek kayıtların tutulması ve düzenlenmesinde, acil servis organizasyonunda ve meydana gelebilecek herhangi bir hastane afet planlamasında fili olarak görev almaktadır.

Acil serviste yer alan hekimler arasında yer alan acil tıp uzmanı diğer acil servis hekimleriyle beraber çalışmaktadır. Bu hekimler; pratisyen, acil tıp asistanı, başasistan, dr. öğr. görevlisi, doçent ve profesör kadrolarında yer alan öğretim üyelerinden meydana gelmektedir. Bütün bu hekimlerin tıp fakültesi mezunu olduklarını dikkate aldığında, hekimin hasta karşı ilk görevi özen yükümlülüğün olmasıdır. Bir acil tıp uzamanı, bir acil pratisyen hekimle, acil tıp asistanıyla karıştırılmamalıdır.

Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?

Acil tıp doktorunun görev ve sorumlulukları diğer acil servis çalışanlarına göre oldukça fazladır. Genel olarak acil tıp uzmanının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hasta bakım hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak
  • Acil serviste yapılması planlanan eğitim ve araştırma çalışmalarının gerçekleşmesini sağlamak
  • Acil serviste, çalışmış olduğu bölüm itibariyle ortaya çıkabilecek sorunların veya kusurların tespitini sağlayarak gerekli her türlü önlemi almak.
  • Yeni başlamış olan pratisyen hekimlerin eğitimleri konusunda hem oryantasyon safhasında hem de hasta başı eğitimlerine katkıda bulunmak ve denetlemek
  • Beraber çalışmış olduğu acil tıp asistanlarıyla koordineli çalışmak
  • Asistan hekimlerin eğitimlerinde hasta başında olmak üzere eğitim sorumlusunun gösterdiği eğitim faaliyetlerinde yer almak
  • Üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında yer alan eğitim ve araştırma hastanelerinde acil tıp uzmanının nöbet şartlarında acil tıp asistanına girişimsel işlemler başta olmak üzere hasta temelli bilgi birikimi anlamında yardımcı olması ve asistan hekimleri denetlemesi beklenir.
  • Acil tıp uzmanı gerçekleştirmiş olduğu işlerden kendi sorumlu olduğu gibi pratisyen hekimlerinde, acil tıp asistanlarının da yapmış oldukları ve onay vermiş oluğu çalışmalar üzerinde sorumluluğunun olduğunu belirtebiliriz. Fakat Diğer çalışanlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemler Acil Servis Sorumlu Uzman hekimine rapor halinde sunmaları gerekir.
  • Acil servis sorumlu uzman hekiminin kendisine vermiş olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirmesi beklenir.

Ayrıca Kontrol Et

Rüyada Güneş Görmek

Rüyada güneş görmek, genellikle pozitif bir semboldür ve hayatınızda aydınlık, umut dolu bir dönemin başlangıcını …