Aromatik Bitkiler
Aromatik Bitkiler. ( İzmir Haberleri 35 )

Aromatik Bitkiler

Aromatik Bitkiler genel olarak tanımı; Direkt olarak bitkinin çeşitli kısımlarının ya da onlardan elde edilen etkili maddelerin dahilinde ve haricinde insan ve hayvanlarda görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkilere Tıbbi Bitki denmektedir.

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Hangileridir?

Tıbbi bitkiler ve özler, birçok gelişmekte olan ülke için giderek daha önemli ihraç ürünleridir. Nüfus yaşlandıkça ve tüketicilerin doğal sağlık ürünleri tercihi arttıkça, şifalı bitkiler, en az gelişmiş ülkelerdeki ihracatçıların sürdürülebilir üretim ve ihracat ticareti için geliştirmeye çalıştıkları bir niş sunmaktadır.

Bitkisel sağlık bakımı formülasyonlarının artan üretimi sayesinde bitkiler için net bir endüstriyel talep vardır. Buna ek olarak, geleneksel sağlık hizmeti uygulayıcıları, geleneksel şifacılar ve ev düzeyinde tüketimin tümü, bitkisel tıbbi ürünlere olan talebe katkıda bulunmuştur. Tıbbi ve aromatik bitkilerden yapılan bitmiş ürünler giderek daha fazla reçete edilmekte ve reçetesiz satın alınmaktadır. Neredeyse 20.000’den fazla tıbbi ve aromatik bitki türü keşfedilmiştir.

En çok bilinen bitkiler;

Alıç, Anason, Atkestanesi, Biberiye, Çörek otu, Çuha çiçeği, Defne, Devedikeni, Ekinezya, Fesleğen, Gül, Hunnap, Ihlamur, Isırgan otu, İğde, Karadut, Karahindiba, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Limon otu, Mersin, Menekşe kökü, Misk adaçayı, Nane, Ökse otu, Pelin otu, Safran, Sumak, Tarçın, Zambak ve Zencefildir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Özellikleri Nelerdir?

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (MAP’ler), kozmetik, tıbbi ürünler, sağlıklı gıdalar ve diğer doğal sağlık ürünlerinin bileşenleri olarak kullanılan bitkisel ilaçlar olarak da bilinen botanik hammaddelerdir. Bitkilerle tedavinin esasını bitkilerin sentezlediği kimyasal maddeler oluşturmaktadır. Bu kimyasallar vücutta bazı fizyolojik değişikliklere yol açmaktadır. Ayrıca bazı hastalıkların iyileştirilmesinde de oldukça önemli bir rol oynar. Pek çok farklı çeşitte olan Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri ise;

  • Tıbbi ve Aromatik bitkilerin ekim alanları son derece sınırlıdır,
  • Çeşitli familyalarda yer alan bu bitkilerin tanımlamak oldukça zordur,
  • Her bir Tıbbi ve Aromatik bitkinin iklim ve toprak istekleri birbirlerinden farklıdır,
  • Her bir Tıbbi ve Aromatik bitkinin yetiştirme teknikleri farklıdır,
  • Tıbbi bitkilerin bazıları zehirlidir,
  • Her bitki için ışık, sıcaklık, nem ve yağış önemlidir. Bu yüzden bitki yetiştiriciliği özellikle Tıbbi ve Aromatik bitkiler bakımından zengin olan ülkemizde oldukça önemlidir.

Ayrıca Kontrol Et

Yaz okulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yaz okulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog …