Turgutlu haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Turgutlu (eski adı: Kasaba) Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir. Doğusunda Ahmetli, batısında Manisa, Kemalpaşa, kuzeyinde Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ve Bayındır ilçeleri ile çevrilidir. Ege Denizi’nin 55 km doğusunda olup, denizden yüksekliği 78 metredir. Yüzölçümü 530 km’dir.

Daha fazla göster

Turgutlu Tarihisi

Sultan II. Murat döneminde Dalbahçe Köyü çevresine yerleşen Turgud Aşireti tarafından kurulmuş[kaynak belirtilmeli] ve zamanla ovaya inerek bugünkü yerini almıştır. Yunanların, İzmir’i işgalinden 10 gün sonra da Turgutlu’yu işgal edilmiştir. Bu tarihten, 7 Eylül 1922 yılına kadar ilçe işgal altında kalmıştır. Kurtuluş savaşı sonrası Yunan askeri ilçeden çekilirken Bozkurt ve Küllük mahalleleri hariç tüm mahallelerini yakmıştır.

Turgutlu’nun İklimi

ilçe, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Kar yağışı ve don olayları nadiren görülmektedir.

Turgutlu’da Turizm

İlçenin en önemli turistik tesisi Urganlı Kaplıcaları’dır. Urganlı Kaplıcaları, suları karbondioksitli ve bikarbonatlıdır. Sıcaklığı 50 ile 78 santigrat derece arasında değişmektedir.[19] Karaca Ali Kanyonu, Küp yar ve Ovacık Yaylası ilçenin diğer turistlik bölgeleridir. İlçe yakınındaki Bozdağlar da, doğa yürüyüşleri için tercih edilen yerlerdendir.

Turgutlu’da Eğitim

Üniversite Eğitimi:

Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksek Okulu
Ortaöğretim Eğitimi

Besime Elagöz Anadolu Lisesi
Halil Kale Fen Lisesi
Hasan Ferdi Turgutlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi
İnci Üzmez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Niyazi Üzmez Lisesi
Selman Işılak Sağlık Meslek Lisesi
Senem Aka Anadolu Lisesi
Turgutlu Anadolu Lisesi
Turgutlu İmam-Hatip Lisesi
Turgutlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi
Turgutlu Lisesi
Turgutlu Ticaret Meslek Lisesi
Urganlı Çok Programlı Lisesi
Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi
Şehit Suat Akıncı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
Özel Hatem Sağlık Meslek Lisesi
Özel Rabia Hatun Anadolu Lisesi
Özel Rabia Hatun Sağlık Meslek Lisesi

Turgutlu’da Ulaşım

Manisa’ya uzaklığı 30 km, İzmir’e uzaklığı ise 50 km’dir. İlçe merkezinin güneyinden E–23 (İzmir-Ankara) karayolu, kuzeyinden ise İzmir-Uşak-Afyon demiryolu geçmektedir. Demiryolunun İzmir’den Turgutlu’ya kadar olan 32 km’lik ilk kısmı 1863–1865 tarihleri arasında yapılmış, 1866’da işletmeye açılmıştır. 1873–1875 yılları arasında da 76 km daha yapılarak Alaşehir’e kadar uzatılmıştır. E–93 karayolu 2 geliş–2 gidiş olarak bölünmüş yoldur. Bütün köylerin yolu mevcut olup köy yollarının tamamı asfalt kaplamadır. Yollar her mevsim ulaşıma açıktır.

Turgutlu-Manisa: 30 km
Turgutlu-İzmir: 50 km
Turgutlu-İstanbul: 555 km
Turgutlu-Ankara: 530 km
Turgutlu-Samsun: 948 km
Turgutlu-Trabzon: 1.284 km

Turgutlu’nun Ekonomisi

İlçenin en önemli geçim kaynakları tarım ve sanayidir. Gediz Havzası’nda kurulu olan Turgutlu’da, çekirdeksiz üzüm, pamuk, tütün, domates, buğday, kiraz, şeftali, erik ve zeytin ziraatı yapılan başlıca ürünlerdir. Pamuk üretimi son dönemde yerini mısır üretimine bırakmıştır. Kapari, kekik gibi alternatif bitkilerin ekimi de son dönemde ziraati yapılan tarımsal faaliyet arasına girmiştir. Arpa üretimi, hayvanların yeşil ot ihtiyacını karşılamak için yapılmaktadır. İlçede konserve fabrikalarının etkisi ile domates, biber ve hıyar ekimi son dönemde artış göstermiştir. İlçedeki hayvancılık son zamanlarda gelişmeye başlamıştır. Hayvancılığın gelişmesine bağlı olarak silajlık mısır, fiğ, tritikale gibi bitkilerin ekimi de artmaktadır.

Turgutlu’da Spor

İlçenin profesyonel futbol takımı Turgutluspor 1984 yılında Toprakspor ve Tukaşspor’un birleşmesiyle kurulmuştur. Takım, 2019-2020 sezonu itibarı ile TFF 3.LİG ‘de mücadele etmektedir. Turgutlu’da çeşitli amatör küme takımlarının yanı sıra Turgutlu Belediyesi’nin bünyesinde kurulu Turgutlu belediyespor bulunmaktadır. Çeşitli branşlarda spor faaliyetlerinin bulunduğu Turgutlu Belediyespor’da başta voleybol, basketbol ve hentbol takımları da bulunmaktadır. Ayrıca Seramiksan SK bayan voleybol takımı, Sultanlar Liginde mücadele etmektedir.