soma haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Soma, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

Soma, Yunt Dağı silsilesinin eteklerine kurulmuştur. Savaştepe Fay Hattı da denilen ve Balıkesir’in Pamukçu beldesinden başlayıp Bergama’ya kadar uzanan Türkiye’nin en aktif fay hatlarından birinin üstündedir. Soma’nın tahin helvası, cevizli lokumu meşhurdur ve maden ocakları ile tanınır.

Daha fazla göster

Soma’nın Adı

Soma ilçesi adının “sumak” bitkisinden geldiği de söylenir ve gittikçe Somaklı’dan Soma ismine dönüştüğü rivayetleri de vardır.

Soma’nın Coğrafi Konumu

Manisa ilinin kuzey kapısıdır. Kuzeyden, Balıkesir’in Savaştepe ve İvrindi ilçelerine komşudur. Güneyinde Manisa’nın Akhisar ilçesinin Akhisar belediyesi, doğusunda Kırkağaç ilçesi bulunur da Manisa’yı bir başka ile daha komşu eder. Soma, batısındaki Kınık ve Bergama ilçeleri ile İzmir’e 135 kilometre mesafedeki Soma’nın ilçe merkezi, Kırkağaç-Kınık-Savaştepe karayollarının kavşak noktasında ve Bergama-Akhisar karayolu ile İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. İklim ise yazlar sıcak ve kurak. Kışları ılık ve yağmurlu geçer. Yeni yapılan İstanbul-Balikesir-İzmir otoyolu Soma’dan geçmektedir.

Soma’nın Ekonomisi

İlçede linyit kömürü madenleri bulunur. Ayrıca bir adet termik santral vardır ve ikincisi yapım aşamasındadır. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılamaktadır. 2015 yılının Kasım ayında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun Soma’da 100 ton altın rezervi bulunduğunu açıkladı.

Soma Maden Faciası

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen faciada kıvılcım oluşumu nedeniyle madende yangın başladı ve belirli kısımları çöktü. 800’e yakın işçi o sırada madendeydi ve 301 işçi hayatını kaybetti. Bu olay sonucu ülkede 3 günlük millî yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi.

Soma Nüfusu Kaçtır?

Soma nüfusu 2020 yılına göre ilçede toplam 110.935. kişi yaşamaktadır. Kadın erkek nüfus dağılımında ilçe 55.626 erkek ve 55.309 kadından oluşmaktadır. Yüzde …

Devamı »