Şehzadeler haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Şehzadeler, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir. 12 Kasım 2012’de TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Manisa merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur.

Daha fazla göster

Şehzadeler Tarihçesi

Antik Çağda başkenti Sart olan Lidya devletinin kurulduğu ilimiz, Saruhan Bey tarafından 1313 yılının 25-26 Ekimine tekabül eden Regaip Kandili gecesi Alpagu oğlu Saruhan bey komutasındaki askerler tarafından fethedilmiş ve Saruhanoğulları beyliğinin merkezi haline getirilerek Türk topraklarına katıldı. 1346 Yılında Saruhan Beyliği’ne 97 yıl başkentlik yaptı.1346 yılında ölen Saruhan Beyin türbesi şehrin merkezindedir. Yerine önce oğlu İlyas Bey, onun ölümüyle de İshak Çelebi bey olmuş ve beyliğin en ihtişamlı dönemlerini yaşatmıştır. Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür.

Manisa 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, ancak Ankara Savaşı sonrası Timur bölgeyi yeniden eski sahiplerine iade etmiştir. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa’yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir. Manisa 1437-1595 yılları arasında Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bu dönemde II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi daha sonra Osmanlı tahtına da oturmuş padişahların da içerisinde olduğu 16 şehzade Manisa’da sancakbeyliği yapmışlardır

Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa’da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır. 1437–1595 yılları arasında şehzadeler tarafından yönetilmiştir. Ünlü padişahlardan Fatih, babası II. Murat, Kanuni Sultan Süleyman, III. Murat, III. Mehmet bunlar arasındadır.

Bu dönem zarfında Manisa’da şehzadeler ve maiyetlerindekiler cami, medrese, han, hamam, imaret, çeşme, hastane, köprü ve kütüphane gibi birçok vakıf eserleri yaptırmışlardır. Bunların bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir. II. Murad’ın yaptırmış olduğu başta Saray-ı Amire olmak üzere birçok eser ise zamana yenik düşmüştür.