Nihat Zeybekci haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Nihat Zeybekci, Türk siyasetçi ve eski Ekonomi Bakanı. 2011 yılından beri milletvekili olup, 2013-2015 ve 2016-2018 yılları arasında Ekonomi Bakanlığı görevini sürdürdü. 2004-2011 yılları arasında Denizli Belediye Başkanlığı görevini yaptı.

Doğum tarihi:

1 Ocak 1961 (60 yıl yaşında), Tavas

Eşi:

Ayşen Zeybekçi (e. 1989)

Görev:

Türkiye Büyük Millet Meclisi şu tarihten beri: 2011

Partisi:

Adalet ve Kalkınma Partisi

Çocukları:

Atilla Şükrü Zeybekci, Fatma Zeybekci, Tarık Efe Zeybekci, Süleyman Ertuğrul Zeybekci

Ebeveynleri:

Fatma Zeybekci, Şükrü Zeybekci

Daha fazla göster

Erken yaşamı ve kariyeri
Eğitimi
1 Ocak 1961 tarihinde Denizli’nin Tavas ilçesi bağlı Pınarlar köyünde Şükrü ve Fatma Zeybekci çiftinin beşinci ve son çocuğu olarak doğdu. Çiftçilik ve Tütün işçiliği ile geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olarak küçük yaşta çalışma hayatıyla tanışan Zeybekci, ilk ve ortaokulu doğduğu köyde bitirdi. Lise eğitimini parasız yatılı sınavlarında sağladığı başarıya Kütahya’da tamamlamasının ardından Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Üniversite’de okuduğu süre boyunca bir dış ticaret şirketinde çalıştı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yaptı. Özgeçmişinde İngiltere South London College’ da eğitim aldığını beyan etmesine rağmen bu iddiaların asılsız çıkması ile bu bölümü özgeçmişinden kaldırmıştır.

Kariyeri
Profesyonel iş yaşamına İstanbul’da özel sektörde başladı. Denizli’de bir tekstil firmasının ihracat müdürlüğünü yaptı, 1994 yılında ise Turkuaz Tekstil’i kurdu. Denizli Sanayi Odası Meslek Grubu Üyeliğinde bulunan Zeybekci, Denizli Platform Sözcülüğü görevini üstlendi ve iki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü.

Siyasi kariyeri
Denizli Belediye Başkanlığı
2004 Türkiye yerel seçimlerinde Zeybekci, Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlık görevini üstlendiği Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) Denizli Belediye Başkanı olarak seçildi. Belediye Başkanlığı döneminde Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı görevini üstlendi. 2005–2011 arasında ise Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı. 2009–2012 yılları arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu. 2009 Türkiye yerel seçimlerinde tekrar AK Parti Denizli Belediye Başkanı olarak seçildi. 2011 yılında yapılacak milletvekili seçimlerine katılmak için görevinden istifa etti.

Ekonomi Bakanlığı
2011 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Denizli milletvekili adayı oldu ve partisinin seçim zaferiyle meclise girdi. AK Parti MKYK üyesi olan Zeybekci, Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonu Başkanlığı yaptı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından 26 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen kabine değişikliği ile Ekonomi Bakanlığı görevine atandı. Erdoğan’ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükümeti’nde tekrar Ekonomi Bakanı olarak yer aldı.

Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Denizli milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamayınca ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca erken seçim kararı alındı. Davutoğlu başkanlığında kurulan Seçim Hükümeti’nde de Ekonomi Bakanı olarak yer aldı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar meclise girdi ve Davutoğlu tarafından kurulan 64. Türkiye Hükümeti’nde Ekonomi Bakanlığı görevini Mustafa Elitaş’a devretti. Davutoğlu’nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükümeti’nde Ekonomi Bakanı olarak görevlendirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı
27.11.2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında İzmir Büyükşehir belediye başkan adayını Nihat Zeybekci olarak açıkladı.

31.03.2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Nihat Zeybekci oyların %38,69 aldığı, rakibi Tunç Soyer oyların %58,10 aldığı seçim sonuçlarına göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçilmiştir.

Nihat Zeybekci’nin seçim döneminde şaşırtıcı bir açıklamada bulunmuştur. Zeybekci, “AK Parti’ye yönelik genel bir ön yargı var, şarap üretimine teşvik vermeyi düşünür müsünüz?” sorusuna, “Şarap üretiminde bizim Denizli de çok güçlüdür. Zamanında bunları destekleyerek geldik. Yerli üretim şarap ve alkollü içki üretimini destekledik” şeklinde yanıt vermiştir.

Özel yaşamı
Çok iyi düzeyde İngilizce ve Almanca bilen Zeybekci, 4 çocuk babasıdır ve Ayşen Zeybekci ile evlidir.