Nazilli haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Nazilli, Ege Bölgesi’nde Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip olan 2. ilçesidir. Aydın-Denizli Karayolu (E-87 Karayolu), İzmir-Denizli demiryolu üzerinde, Efeler ilçesine 45 km, Denizli’ye 81 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kardeş şehri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin ’den Serdarlı’dır.

Daha fazla göster

Nazilli Ulaşım

İlçeye her gün günde 7 kez karşılıklı düzenlenen İzmir (Basmane) – Aydın – Nazilli – Denizli ve 4 kez karşılıklı Denizli – Nazilli – Aydın – Söke tren seferleri ile ulaşılabilir.

Nazilli Tarihçesi

Ege Bölgesinin en eski yerleşim merkezlerin­den birisidir. İlçe merkezinin ilk yerleşim yeri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Karya bölgesinde kalan Menderes Vadisine Luviler’in yerleştiği bilinmektedir.

Bu bölgede ilk yerleşim merkezi Lidyalıların kurduğu antik Mas tavra kentidir. O dönemlerde bölgenin batısındaki İyonya kentlerinin ekonomik alanda gelişmesi ve kentin Ege ve Önasya ülkeleri arasındaki ticaret yolu (Hierapolis-Tripolis-Mas Tavra-Nysa-Tralleis-Magnesia-Efes) üzerinde bulun­ması yörenin önem kazanmasına ve gelişmesini sağladı. İlçedeki tren istasyonunun Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattının üzerinde olması da ilçenin hızla nüfuslanmasını sağlamıştır. Ayrıca 1937 yılında Atatürk’ün açılışını yaptığı Sümerbank Fabrikası Türkiye’nin ilk basma fabrikasıdır. Fabrika içinde 40 yataklı hasta kabul edilebilen bir hastane, bir eczane, bir de laboratuvar vardı. Ancak bu fabrika 2002 yılında kapatılmış ve yerleşkesi Adnan Menderes Üniversitesi’ne devredilmiştir.

Nazilli Tarım

Arazi varlığı, coğrafi konumu, iklim koşulları, su kay­nakları ve toprak yapısının uygunluğu Nazilli’de tarım ürün­leri ve bitkiler açısından büyük bir çeşitlilik ve zenginlik gös­terir. Öyle ki özel iklim koşulları gerektiren çay ve bir­kaç tarım bitkisinin dışında Türkiye’de yetişen diğer bitkiler de üretilir. İlçenin güneyinde bulunan ve Menderes Irmağı ile beslenen Ovasında ağırlıklı olarak pamuk, yonca ve mısır üretilir. Aynı zamanda dağ köyleri, kestane, incir ve zeytinin en iyisini yetiştirmekle meşhurdur.

Nazilli Kültürü

Kar Helvası olarak adlandırılan ilçeye bağlı Bozdoğan yerleşkesinin Madran Dağı’ndan getirilen kar ve şerbet ile yapılan özgün yaz içeceği diğer güney yörelerinin benzer içeceklerini andırır. Ayrıca, Nazilli Pidesi olarak adlandırılan kıymalı, kaşarlı, peynirli, yumurtalı, otlu, kuşbaşılı, karışık ve tahinli çeşitleri bulunan pide çeşitleri de yöreye özgüdür.

Gencer macunu, yöresinde Kurban ve Şeker Bayramının son günü büyük kazanlar içerisinde yapılıp satılan, temelde üzüm suyu ve şeker ihtiva eden beyaz ve akışkan macundur.

Nazilli Eğitim

Yüksek Öğretim Kurumları
(Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı)

Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Nazilli Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu
Nazilli Meslek Yüksek Okulu
Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Lise Kurumları
Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi
Nazilli Menderes Anadolu Lisesi
Nazilli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi
Nahit Menteşe Kız Teknik ve Meslek Lisesi
Nazilli 50.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Nazilli Anadolu Lisesi
Nazilli Fen Lisesi
Nazilli Anadolu İmam Hatip Lisesi
Asımın Nesli Anadolu İmam Hatip Lisesi
Nazilli Lisesi
Nazilli İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi
Özel Bahçeşehir Koleji
Özel Doğa Anadolu Lisesi
Özel Doğa Fen Lisesi
Özel Dört Renk Koleji
Özel Nazilli Final Temel Lisesi
Özel Nazilli Sınav Temel Lisesi
Özel Nazilli Uğur Temel Lisesi
Özel Hatem Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi
Diğer Eğitim Merkezleri[3]
Ahmet Yesevi İlk ve Ortaokulu
Aksu İlk ve Ortaokulu
Aşağı Örencik İlkokulu
Aşağı Yakacık İlk ve Ortaokulu
Atatürk Ortaokulu
Aydoğdu Adnan Menderes İlkokulu
Bayındır İlk ve Ortaokulu
Bekirler İlkokulu
Beşeylül İlk ve Ortaokulu
Bozyurt İlkokulu
Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu
Çapahasan İlk ve Ortaokulu
Çaylı İlk ve Ortaokulu
Dallıca İlkokulu
Demirciler İlk ve Ortaokulu
Derebaşı Karıncalı İlkokulu
Esenköy İlk ve Ortaokulu
Fatih İlk ve Ortaokulu
Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu
Hamzallı İlkokulu
Hasköy İlk ve Ortaokulu
Hisarcık İlkokulu
Işıklar İlkokulu
İbn-I Sina İlkokulu
İlçe Eğitim Müdürlüğü
İsabeyli İlk ve Ortaokulu
İstiklal Ortaokulu
Ketendere İlkokulu

Nazilli Sağlık hizmetleri

1 Devlet hastanesi ve 1 Özel hastanenin yanı sıra çok sayıda özel poliklinik, görüntüleme merkezi, diyaliz merkezi vb. sağlık hizmet kurumları ilçede faaliyet göstermektedir.

Devlet Hastanesi’nde 400 yatak 236 personel; Nazilli Devlet Hastanesi’nde 400 yatak, 200 personel; özel hastanede 19 yatak, 10 personel; verem savaş dispanserinde 22 personel ve AÇSAP merkezi vardır.

Nazilli Google harita konumu