Menemen haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Menemen, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Aliağa ve Foça, güneyinde Çiğli, Karşıyaka ve Bornova ilçeleri, doğusunda Manisa ili, batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır. Nüfusu 2016 yılı itibarıyla 163.565 kişidir. Çileği, testileri ve diğer çömlekçilik ürünleri ile ünlüdür. Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri olan ve laik devlet düzenine karşı çıkan Menemen İsyanı burada yaşanmıştır.

Alan:

665 km²

İl alan kodu:

0232

İl plaka kodu:

35

İl:

İzmir

Coğrafi bölge:

Ege Bölgesi

Daha fazla göster

Menemen İlçesinin Tarihçesi

16 Haziran 1919 günü, işgal esnasında halka itidal telkin etmiş bulunan Menemen Kaymakamı Kemal Bey ve maiyetindeki 6 jandarma şehit edilmiştir. 17 Haziran 1919 günü Bergama baskınında hezimete uğrayarak dönmüş bulunan Yunan birliklerinin gerçekleştirdikleri, muhtemelen 1000’e yakın kişinin bir gün içinde öldürüldüğü katliam Ege Bölgesi’de işgal döneminin en kara sayfalarından birini oluşturmuştur.

İşgale rağmen hiçbir zaman Yunan buyruğu altına girmemiş zaman zaman dağlara çıkarak Yunan askeri birliklerine baskınlar yaparak zayiatlar verdirmişlerdir.

Türk Kurtuluş Savaşı sonrasında zafer kazanan Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de şehre girmesiyle tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. 9 Eylül günü Menemen’in kurtuluş günü kabul edilmiştir.

25 Aralık 1930 günü Derviş Mehmet isminde şeriatçı ve kendini Mehdi ilan eden bir kişi ve yandaşları hükûmet konağına gelerek irticai isyan çıkarmıştır ve bu isyan sonucunda Kubilay isimli bir öğretmen, bir bekçi ve bir jandarma hayatını kaybetmiştir. Bu olayın haberi Mustafa Kemal Paşa’ya ulaştıktan sonra Menemen ilçesi için vilmodit ilan edilmiştir ama paşanın emri hemen yerine getirilmediği için zamanla unutulup iptal edilmiştir. Bu isyan tarihe “Menemen Olayı” olarak geçmiştir. İsyanın sorumluları idam cezasına çarptırılmıştır.

Menemen İlçesinin Coğrafyası

İzmir’in kuzeyinde yer alan ilçe , il merkezine 33 km uzaklıktadır. İlçenin kuzeyinde Aliağa ve Foça, güneyinde Çiğli, Karşıyaka ve Bornova ilçeleri, doğusunda Manisa ilinin Yunusemre ilçesi, batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır. Yüzölçümü 573 km2’dir. Kıyı bölgesinde Gediz Deltası yer almaktadır.

Menemen Google harita konumu