Kiraz haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Kiraz, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında Ödemiş, güneybatısında Beydağ ilçeleri, güneydoğusunda Aydın, doğusunda ve kuzeyinde Manisa illeri bulunmaktadır.

Rakım:

300 m (900 ft)

İl alan kodu:

0232

İl plaka kodu:

35

İl:

İzmir

Coğrafi bölge:

Ege Bölgesi

Daha fazla göster

Kiraz İlçesi Tarihi

Antik Çağlardan bu yana toplumlar tarafından yerleşme ve kışlık barınak yeri olarak seçilmiştir. M.Ö. VIII. Yüzyılında İzmir ve çevresinde parlak bir uygarlık kuran İonlar zamanında Kiraz ilçesine “Kışlık Barınak” anlamına gelen “Kleos ” denilirdi. İlçemiz İonlardan sonra sırası ile Grek, Pers, Roma ve Bizanslıların istilasına uğramıştır. Bizansların döneminde ilçeye “Çanakova” anlamına gelen “Kilos” denilmiştir. M.S. 1300 yıllarına doğru ilçe Türk hakimiyetine “Aydınoğlu Beyliğine ” bağlanmıştır. Türkler zamanında ilçeye ” Güzel yer “anlamına gelen ” Keleş ” denilmiştir. Ancak bu kelime zamanla halk dilinde ” Keles” e dönüşmüştür. İlçemiz, 18.06.1947 tarih ve 6635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11.06.1947 tarih ve 5071 sayılı “Yeniden 15 İlçe Kurulması Hakkında Kanun’ la 01.01.1948 yılından geçerli olmak üzere İzmir İline bağlı Kiraz ilçesi olarak kabul edilmiştir.

Coğrafi Konumu

İzmir’in doğusunda yer alan Kiraz’ın batısında Ödemiş, güneybatısında Beydağ ilçeleri, güneydoğusunda Aydın ilinin Nazilli ilçesi, doğusunda ve kuzeyinde Manisa ilinin Alaşehir ve Salihli ilçeleri bulunmaktadır. İl merkezine uzaklığı 142 km’dir. İlçenin yüzölçümü 573 km²’dir. 56 mahallesi bulunmaktadır.

Kiraz ilçesi Ekonomisi

İlçe ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli bir yer tutar. Yörede yetişen başlıca ürünler patates, tütün, pamuk, zeytin, kestane, ceviz, incir ve üzümdür. Bağları ve meyve bahçeleriyle ün yapmış Kiraz, ve ova köyleri önemli bağcılık ve tarım merkezidir. Dağlık bölgede yerleşik köylerde, arazinin uygun olmaması nedeniyle bahçe tarımı olanakları sınırlıdır. Özellikle; Umurlu, Karabolu, Dokuzlar, Taşlıyatak köylerinde kestane ve kiraz üretimi ve genel olarak da küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Kiraz Google harita konumu