İzmir Doğal Yaşam Parkı haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Doğal Yaşam Parkı, İzmir’in Çiğli ilçesinde yer alan kâr amacı gütmeyen bir hayvanat bahçesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Kasım 2008’de açılmıştır. 125 türden 1.500 hayvanın bulunduğu park 425.000 m²’lik alan üzerinde kuruludur. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği üyesidir. Yılda 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği parkta kapatılan İzmir Hayvanat Bahçesi’nden ve yurt dışından getirilen hayvanlar doğal ortamlarında sergilenmektedir.

Adres:

İzmir Doğal Yaşam Parkı Ahmet Piriştina Caddesi Sasalı – Çiğli – İzmir

Açılış tarihi:

30 Kasım 2008

Yüzölçümü:

425.000 m²

Sahibi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi

Açılış ve Kapanış Saatleri

İzmir Doğal Yaşam Parkı 365 gün, haftanın 7 günü 09:00’da ziyarete açılır.

Giriş Ücretleri

Öğrenci 1 TL Tam 3 TL 0-6 Yaş gurubu ücretsiz okul öğretmen ve öğrencilere ücretsiz

Daha fazla göster

Tarihçe
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın yapımına 2006’da başlandı. Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak 1937’de açılan ve Kültürpark içerisinde yer alan İzmir Hayvanat Bahçesi’nin kapatılmasına ve sahip olduğu hayvanların Çiğli’deki yeni alana taşınmasına karar verildi. Yapımı için 21 milyon lira harcanan ve 425.000 m²’lik alan üzerine kurulan İzmir Doğal Yaşam Parkı, 30 Nisan 2008’de açıldı. 3 Nisan 2011’den beri Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği üyesidir. 2013’te İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı tarafından “belediye hizmetleri, peyzaj ve çevre” dalında ödüle layık görüldü.

Hayvanlar ve sergiler

Gölet
8.450 m2 büyüklüğündeki bu bölümde kuğular, ördekler ve su kuşları sergilenmektedir.

Kızıl Geyik Ala Geyik Deve Ceylan ve Yaban Keçisi
Tamamı birbirinden bağımsız olan barınaklarda geyikler ve develer için 4000’er m2 yaban keçileri için 3000 m2 ve ceylanlar için 3500 m2’lik alanda doğal ortamlarına uygun barınaklar bulunuyor.

Papağanlar
Diğer kanatlı barınaklarında olduğu gibi dışarıdan ağlarla izole edilmiş, 600 m2 alan içinde amazon, cennet kakadu ve ara papağanları diğer türlerdeki papağanlar yaşamlarını sürdürüyor.

Vaşak Sırtlan Ayı barınakları
Sırtlan barınağı yanında vaşaklar için yeni yapılan 550 m2’lik alanın yanı sıra, büyük kediler barınağıyla benzer özelliklere sahip, 3650 m2 açık alanda sırtlanlar, 3550 m2 alan içinde ayılar ve 2000 m2 açık alan içerisinde kurtlar, kayalık, gölet yaşamlarını sürdürüyor. Hayvanlarımız için özel hazırlanan barınaklar içinde kayalıklar, göletler ve bitki örtüsü doğala en yakın biçimde oluşturuldu.

Sırtlan barınağında 2010 yılında Türkiye’nin ilk benekli sırtlan yavrusu dünyaya geldi. 2011 yılında ise benekli sırtlanlarımız ilk kez ikiz benekli sırtlan yavrularını doğurdu.

Afrika savanı
18.000 m2 alana kurulu olan bu bölümde zürafalar, zebralar, su aygırları, deve kuşları ve nyalalar yer almaktadır.

Çocuk hayvanat bahçesi
Bu alanda küçük atlar, cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, tavuklar, hindiler ile kara ve su kaplumbağaları bulunmaktadır.

Kanatlı barınağı
3.000 m2’lik bu sergi alanında su kuşları, ördekler, leylekler, keklikler ve aynaklar barınmaktadır.

Yırtıcı kuşlar
2.000 m2 alana kurulan bu bölümde kartallar, şahinler, akbabalar ve baykuşlar sergilenmektedir.

Maymun adaları
İki adadan oluşan 6.600 m2’lik bu sergi alanında monalar, velvetler ve siyah makaklar yaşamaktadır.

Tropik merkez
Türkiye’nin ilk tropik merkezi olan sergi alanı 2.300 m2 büyüklüğündedir ve 18 türden 66 hayvana sahiptir. Bunlardan bazıları yılanlar, kertenkeleler, timsahlar, kaplumbağalar, balıklar, macaw papağanları, marmosetler ve meyve yarasalarıdır.

Asya filleri
Asya filleri için 14.500 m2’lik bir alan bulunmaktadır. Türkiye’de bir Asya fili ilk kez İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda doğdu. İnternet anketiyle fil yavrusuna “İzmir” adı verildi.

Kaplan Aslan Puma
Kaplan, aslan, puma türleri için üç ayrı açık alan ve her bir hayvanın ayrı tutulduğu kapalı bir alan bulunmaktadır. Kaplan için 3600m2, aslan için 3550m2, puma için ise 2000 m2 açık alan ve 277 m2 kapalı alan oluşturuldu.

Dış barınakların kenarlarında göletler meydana getirildi. Açık alanlarda ise kayalık ve yükseltiler yaratılarak, hayvanların doğal ortamlarına yakın habitatların oluşturulması amaçlanmıştır.

Gezi güzergahı üzerinde oluşturulan özel bölgelerdeki cam duvarlar ile Doğal Yaşam Parkı ziyaretçilerinin hayvanları daha yakından izleyebilmeleri de sağlanmıştır.

Yeni Barınaklar Ekleniyor
Parka, yapımı tamamlanan vaşak barınağı gibi, zürafa şemsiyesi, fil ve maymun oyuncakları, yırtıcı kuş tünekleri, açık barınak alanları gölgelikleri tropik merkez şelalesi ve gezinti yollarına ahşap köprüler ekleniyor.

Diğer memeliler
Parkta bulunan diğer memelilerden bazıları kanguru, mirket, yer sincabı, gine domuzu, koati, ceylan, alageyik, kızıl geyik, deve, yaban keçisi, sırtlan, ayı, kurt, vaşak, halka kuyruklu lemur, puma, aslan ve kaplandır.

Diğer kuşlar
Parkta sergilenen diğer kuşlar arasında ak pelikan, tepeli pelikan, tavus kuşu, sülün ve papağan bulunmaktadır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı Yol tarifi

Ulaşım
Sasalı’da yer alan İzmir Doğal Yaşam Parkı’na Karşıyaka Vapur İskelesi’nden kalkan 777, Çiğli Aktarma Merkezi’nden kalkan 751 numaralı otobüsler ile ulaşabilir.

Çevre Otoyolunu kullanacak ziyaretçilerimiz Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametinde (Sanayi içerisine girmeden) hiçbir yöne sapmadan ilerlediklerinde Sasalı ve İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarıyla karşılaşacaklardır.

Çiğli ya da Karşıyaka istikametinden gelen araçlar da yine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametine döndüklerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı yönlendirme tabelaları görebilir.