Bergama haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Bergama, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır.

Rakım:

68 m

Alan:

1.722 km²

İl alan kodu:

0232

İl plaka kodu:

35

Daha fazla göster

Bergama’nın Tarihçesi

Karesi Beyi tarafından fethedilen Bergama uzun süre Karesi Beyliği egemenliğinde kalmış daha sonra Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1337-1868 arası merkezi Balıkesir olan Karesi Sancağı’na bağlı olan Bergama, 1868-1877 arası merkezi Manisa olan Saruhan Sancağı’na bağlandıktan sonra İzmir Sancağı’na bağlanmıştır.

Bergama’nın Coğrafi Konumu Hakkında Bilgi

Bergama, İzmir’in kuzeyinde, Bakırçay Havzası’nda yer alır. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Bergama’nın yüzölçümü 1.544 km2’dir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ilinin Soma ve Yunusemre ilçeleri, kuzeyinde Balıkesir ilinin İvrindi, Burhaniye ve Ayvalık ilçeleri, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır. İl merkezine uzaklığı 103 km’dir. Bergama’ya toplam 137 mahalle bağlıdır.

İlçe, Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında olup 39° 07 kuzey enleminde ve 27° 12 doğu boylamında yer almaktadır. Kuzeyinde Madra Dağı, güneyinde Yunt Dağı, dağ silsileleri ile çevrili Bakırçay Havzası’nda kurulmuştur. Bakırçay Ovası’nın uzunluğu 45 km, genişliği yer yer 15–20 km arasında değişmektedir. İlçe merkezinin rakımı 68 metre, Akropol’deki rakımı 331 metredir. İlçenin İzmir’e ve komşu iller olan Manisa, Balıkesir gibi merkezlere olan uzaklığı 100 km civarındadır. İlçe, merkezi dahil olmak üzere, Zeytindağ, Yuntdağ, Göçbeyli, Turanlı ve Kozak bucakları olarak altı bucağa ayrılmıştır. Kozak bucağı, eskiden Karesi Sancağı’na bağlı bir ilçe idi.

Bergama’nın Ekonomisi

Bergama ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Verimli Bakırçay Ovası’nda tütün, pamuk, zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir. Kozak Yaylası’nda ekonomik getirisi yüksek olan çam fıstığı önemli bir gelir kaynağıdır. Günümüzde özellikle dağ köylerinde arıcılık giderek gelişmekte ve önemli bir geçim kaynağı haline gelmektedir. Tarıma dayalı sanayi de son yıllarda gelişme göstermektedir. İlçede halıcılık ve kilim dokumacılığı gelişmiştir.

Bergama Google harita konumu