Baklan haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Baklan

Baklan, Denizli’nin bir ilçesi.

İl:

Denizli

Rakım:

950 m

İl alan kodu:

0258

İl plaka kodu:

20

Coğrafi bölge:

Ege Bölgesi

Daha fazla göster

Tarihçe
Baklan’ın kurucusu Abdi Bey’dir.[kaynak belirtilmeli] Abdi Bey’in kökleri Horasandaki Kayı Boyu beylerinden Apobay veya Apabay ismindeki Kayı beyine dayanır. Bu boy Horasan’dan yola çıkmış ve Bağdat üzerinden daha sonra Konya havalisine gelmiştir. Konya’dan sonra da bir kısmı, Bursa yöresine yerleşen Osmanlı’nın kurucusu Kayı aşiretidir. Abdi bey ise Afyonkarahisar üzerinden Denizli-Baklan’a yerleşen aşireti temsil eder.

Baklan’ın tarihi Türkler açısından Türkler’in Denizli’ye yerleşmesiyle başlar denilebilir. Baklanlı Hüsamettin Dede Çal, Baklan bölgesi Alaşehire kadar olan bölge ile Denizli havalisinin Fethedilmesi Hüsamettin Dede komutasında olmuştur. Hüsamettin Gazi Bey, Selçuklu akıncı komutanıdır ve Haçlılara karşı mücadele vermiştir. Asikaraağaç (Acıpayam) isyanını bastırmıştır[kaynak belirtilmeli]. Hüsamettin Dede, Anadolunun Türklerin hakimiyetine girmesini sağlayan Miryokefolon (1176) savaşına katılmış ve bu savaşta yaralanmıştır.

Kültür
İlçe içinde Hüsamettin Dede türbesi vardır. Hüsamettin dede Türbesi eski mezarlığın girişindedir. Türbesinin Selçuklu mimari özellikleri taşıdığı görülmektedir.

Ekonomi
Baklan ovası sulaması projesi Harran ovası sulama projesinden sonra 2. büyük projedir.[kaynak belirtilmeli] sulak ve tahıl tarımı yapılmaktadır büyük ve küçük baş hayvancılık görülür.

Ulaşım
Baklan’a ulaşım olarak Denizli-Ankara yolu istikametinden gidilir. Kaklık kavşağından Çivril Uşak istikametine dönüldükten sonra Baklan yol ayrımından 11 km sonra Baklan’a ulaşılır.

İdari yapı
Baklan’a bağlı 14 mahalle vardır:

Balca
Beyelli
Boğaziçi
Çataloba
Dağal
Gökpınar
Gürlük
Hadim
Hüsamettindede
İcikli
Kavaklar
Kirazlı
Konak
Şenyayla

 

Baklan Yol tarifi


Baklan Nüfusu Kaçtır?

Baklan nüfusu 2020 yılı son nüfus sayımlarına göre ile toplamda 5.503 nüfusa sahiptir. İlçedeki nüfusun 2.715 erkek ve 2.788 kadından oluşmaktadır. Yüzde …

Devamı »