Aydın haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Aydın, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirminci şehridir. Ege Bölgesi’nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. 2019 itibarıyla 1.110.972 kişilik nüfusuyla Ege Bölgesi’nin üçüncü büyük ilidir. On yedi ilçesi vardır.

Daha fazla göster

Aydın’ın Tarihçesi

Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Antik Çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önde gelen kentlerdir. Bugünkü Aydın, Tralleis Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, 8. yüzyılda Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılmıştır.

Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu. Kurtuluş Savaşından sonra 1923 yılında Aydın müstakil vilayet olmuştur.

Aydın’ın Coğrafyası

Aydın ilinin yüz ölçümü 8.116 km2’dir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi yer alır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.

Aydın’da 395.494 hektar alanda sulu tarım yapılmaktadır. Zeytin ve meyvelikler en geniş alanı kaplar. İlde 6 Baraj (Kemer Barajı, Çine Topçam Barajı, Yaylakavak Barajı, İkizdere Barajı, Çine Adnan Menderes Barajı, Karacasu Barajı) mevcuttur.

Aydın’ın İklimi

Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi (Köppen: Csa) etkilidir. Bu iklim şartları ve topoğrafik yapı Aydın ve çevresinde iki ayrı bitki topluluğunun (maki ve orman) gelişmesine neden olmuştur. Kar yağışı ender görünür.

Aydın’ın Nüfusu

Aydın il nüfusu 1.110.972’dir (2019 sonu). İlin yüz ölçümü 8.117 km2’dir. İlde km2’ye 137 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe 471 kişi ile Efeler’dir. İlde yıllık nüfus artış oranı % 1,20 olmuştur. Nüfus en çok artan ilçe: Kuşadası (%2,98). Nüfusu en çok azalan ilçe ise Karacasu (-% 1,69). 4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre 17 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 672[10] mahalle bulunmaktadır.