Konak haberler. Son Dakika haber başlıkları ve gelişmeler

Konak, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeydoğusunda Bayraklı, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır.

Rakım:

8 m (26 ft)

İl alan kodu:

0232

İl plaka kodu:

35

İl:

İzmir

Coğrafi bölge:

Ege Bölgesi

Daha fazla göster

Antik çağdan günümüze taşınmış eserlerle, Osmanlı döneminden kalan eserlerle, ama en çok Cumhuriyet döneminin eserleriyle karakterize olur. Konak, İzmir’in kültür, sanat ve eğlence merkezi olması nedeniyle yerli ve yabancı tüm turistlerin uğrak yeri durumundadır. Özellikle Kemeraltı Çarşısı ilçe ekonomisine ve İzmir’in tanıtımına önemli katkılar yapar. Yine Konak ilçesinde bulunan antik Smyrna kentinin Romalılardan kalma Agora ören yeri turistlerin ziyaretine açıktır. Konak ayrıca başta Karşıyaka gelmek üzere, İzmir’in diğer iskeleleri ile denizden bağlantıyı sağlayan Konak Vapur İskelesi ve Konak Meydanı ile de ünlüdür. Konak sahil yolu, yürüyüş parkurları özellikle hafta sonları bütün İzmirlilerle dolup taşar.

Konak, İzmir’in yönetsel, sanatsal, kültürel ve ticari merkezidir. Aynı zamanda köklü bir turistik gezi bölgesidir.

Konak İlçesinin Tarihçesi

İzmir; coğrafi konum ve buna bağlı olarak iklim yapısı nedeni ile ekonomik ve kültürel anlamda Antik Çağ’dan bugüne kadar önemli bir merkez olma özelliğini korumuştur.

1300’lü yılların başlarında Türkler İzmir önlerinde görünmüşler ve Bizans İmparatorluğu hâkimiyetinde olan şehre baskınlar düzenlemişlerdir. Aydınoğlu Mehmed Bey 1317’de Kadifekale’yi, Mehmed Bey’in oğlu Umur Bey de İzmir Liman Kalesi’ni 1329’da ele geçirmiştir; böylece İzmir’in tamamında Türk hakimiyeti tam olarak kurulmuştur. Aydınoğlu Beyliği 1389 yılında Osmanlı egemenliğine katılmış ve dolayısıyla İzmir Osmanlı Devleti sınırlarına dahil olmuştur. İzmir, 1425 yılında “Sığla Sancağı” adıyla Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Başlangıçta “Anadolu Eyaleti”ne bağlı olan kent daha sonra bağımsız bir sancak olarak İstanbul’a ardından da 1811 yılında Aydın Eyaleti’ne bağlanmıştır. Eyalet merkezi, 1850 yılında İzmir’e alınmıştır. 1864 tarihli “Vilayet Nizamnamesi” ile 23 Mayıs 1867 tarihinde, merkez İzmir olmak üzere “Aydın Vilayeti” kurulmuştur.

Belediyeler kurulmadan önce Osmanlı Devleti’nde Belediye Başkanlığı görevini kadı gerçekleştirmektedir. Fakat İzmir’in özellikle liman kenti olması nedeni ile artan ticaret hacmi yeni bir yönetim birimi oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bölge halkına daha iyi hizmet verebilmek, ticareti daha güvenilir bir şekilde denetlemek amacıyla, modern bir örgütlenme modeline ihtiyaç duyulmuştur. Bölgede ticari faaliyet gösteren gruplar da şehrin ıslahıyla daha rahat çalışabileceklerini düşünerek bu konuda taleplerini dile getirmişlerdir. Bu nedenlerden dolayı Osmanlı Devleti, 25 Kasım 1867 yılında İzmir’de bir belediye örgütünün kurulmasına izin vermiştir. 1868 tarihinde de “İzmir Belediyesi”nin kurulumu gerçekleşmiştir.

Konak İlçesinin Coğrafi Konumu

İlçenin yüzölçümü 24 km²’dir. Kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeydoğusunda Bayraklı, doğusunda Bornova, güneyinde Buca ve Karabağlar, batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır. Konak ilçesinde 2008 yılı itibarıyla 113 mahalle bulunmaktadır. Toplam sokak adedi 2.905, cadde adedi 90, bulvar adedi 19, meydan adedi 14’tür.

Konak Google harita konumu